מספר דברים שלא ידעתם על הקשר בין תזונה לאיכות הסביבה

טרנד הטבעונות הולך ומתרחב עם השנים, זהו אינו עוד טרנד חולף אלא מציאות חדשה בה אנשים לוקחים אחריות על המזון הנכנס לפיהם. הטבעונות נחשבת לתזונה הבריאה והמומלצת ביותר, אמנם יש לה גם לא מעט מתנגדים, בעיקר בקרב הקרניבורים חובבי הבשר.

עם זאת, מעבר להיבט הבריאותי של תזונה טבעונית, כדאי לדעת כי יש לטבעונות קשר ישיר והדוק גם לאיכות הסביבה, למשל הנזקים האקולוגיים שתעשיית הבשר גורמת כמו כריתת יערות, זיהום קרקע ומים מוגבר, בזבוז משאבי כדור הארץ וכדומה. כדי להבין כיצד מעבר לטבעונות יכול לסייע גם לאיכות הסביבה, המשיכו לקרוא את הכתבה ותוכלו להבין את הקשר בין השניים.

המחיר הסביבתי של תעשיית המזון מהחי

לקראת סוף שנת 2016 פרסום האו”ם דו”ח מעמיק ומקיף בנושא נזקי משק החי על איכות הסביבה. הדו”ח נקרא “צלו הארוך של משק החי – סוגיות ואופציות סביבתיות”, זהו מסמך עב כרס המונה 390 עמודים, הוא קובע כי משקי החיות בעולם מהווים את אחד הגורמים העיקריים לנזקים סביבתיים בכדור הארץ. על פי הדו”ח ולטענת מומחים רבים נוספים, תעשיית משק החי מחוללת משבר אקולוגי בכל העולם, ולמעשה כ-18% מפליטת גזי החממה בעולם מיוחסת לתעשיית משקי החי.

בגלל התפריט המבוסס על בשרים ודגים בעולם המערבי, ולאור שינוי בהרגלי התזונה במדינות המתפתחות כמו הודו, סין ומדינות רבות נוספות, ומעבר לצריכה מוגברת של בשר ומוצרי חלב, המשבר הסביבתי הולך ומחריף עם השנים. מחקרים שונים הוכיחו כי כ-70% מיערות הגשם ליד האמזונס נכרתו כדי לשמש כשטחים חקלאיים למשקי החי, חלק מהשטחים מיועד לגידול בעלי חיים כמו פרות, כבשים, חזירים ותרנגולות, ושטחים רבים נוספים נכרתים כדי לגדל מספוא ומזון לחיות במשקים.

השמדת יערות גורמת לנזק עצום לסביבה, לצמצום שטחי גידול לחיות בר, לצמצום משמעותי של המגוון הביולוגי ולחיות ההולכות ונכחדות מהעולם. בנוסף, ייצור מזון מהחי גורם לזיהום קרקעות ומים, בעיקר בגלל הפסולת הרעילה, אך גם בגלל הבזבוז האדיר במשאבים ושימוש אדיר בקטניות ודגנים לצורך האכלת החיות במשקים ולייצור מזון מהחי.

אם בני אדם היו עוברים לתזונה טבעונית, היה ניתן למזער משמעותית את הפגיעה בסביבה. בשטחי הגידול המיועדים כיום למספוא לחיות, היה ניתן לגדל מזון צמחי המספק חלבון בשיעור גבוה ונחוץ לתזונה בריאה ונכונה. מאחר ורבים טוענים כי אין לטבעונים מה לאכול, לכן הם ממשיכים “לטרוף” בשר, כדאי לדעת כי יש מגוון עצום של מתכונים טבעוניים המאפשרים לכל אחד ליהנות מאוכל טעים ובריא, ללא פגיעה אקולוגית וללא נזקים בלתי הפיכים לסביבה.

מחסור במים

רעיית יתר, בריכות דגים עצומות בגודלן והקמת משקי חי נוספים, כל אלו ועוד גורמים לדלדול משאבי כדור הארץ, להרס סביבתי, ובעיקר למחסור עצום במים. תעשיית המזון מהחי נחשבת לצרכנית המים הגדולה ביותר, היא גם התעשייה הבזבזנית ביותר במים. השימוש ההולך וגובר במים בתעשיית המזון מהחי ובשטחים החקלאיים המיועדים לגידול מספוא, עלולים לגרום למחסור משמעותי במים, בעקר במדינות המתפתחות. תעשיית החי גורמת גם לזיהום מקורות המים ולסכנות אקולוגיות נוספות, לכן מומלץ להפחית בכמויות הבשר ומוצריו השונים, ולעבור לטבעונות המאפשרת לשמור על הסביבה ולמזער את הנזקים שכבר נגרמו.

This entry was posted in תזונה. Bookmark the permalink.

Comments are closed.